nedeľa 8. júla 2012

Jablčný ocot


Jablčný ocot



Jablčný ocot brzdí chuť na jedlo, rozprúdi látkovú premenu a tak zvyšuje odbúravanie tukov. Ak k nemu pridáte zdravšiu stravu a viac pohybu, výsledky sa určite dostavia.


Čo je jablčný ocot?

Nápoj vzniká procesom kvasenia čerstvých pomliaždených jabĺk. Je možné vyrobiť si ho jednoducho aj doma, alebo kúpiť v obchode. Skutočne kvalitný ocot rozoznáte podľa jeho takmer zlatohnedastej farby a usadeniny na spodku fľaše.


Unikátny všeliek

 Jablčný ocot obsahuje hodnotné enzýmy vzniknuté v priebehu fermentácie a prírodné kyseliny, ktoré ničia v tele i v prijatej strave toxíny a nepriateľské baktérie. Dodáva telu potrebné minerály, hlavne draslík, vápnik, horčík, betakarotény, pektíny a kyselinu maleinovú potrebnú na dobré trávenie. Je známe, že jablčný ocot môže predísť hnačkám, pomáha pri bolestiach kĺbov, ďalej pomáha na kašeľ, astmu, ekzémy, koliky, poruchy zrážavosti krvi, únavu, bolesti hlavy, vysoký krvný tlak, nespavosť, odstraňuje bolesti svalov, pomáha udržiavať zdravú pokožku.
 Jablčný ocot podporuje látkovú premenu a zvyšuje schopnosť tvorby červených krviniek. Pozitívne vplýva na stimuláciu metabolizmu, ktorý odbúrava tuk, čím môže prispievať k znižovaniu telesnej hmotnosti. K tomu všetkému podporuje obličky, aby ľahšie odbúravali toxické látky. Priaznivé účinky má len kvalitný ocot z celých jabĺk, nie iba zo šupiek a jadrovníka.



Dôležitá je kvalita

Pretože iba naozaj kvalitný jablčný ocot spĺňa opísané účinky. Pri nákupe teda dbajte na to, aby bol vyrobený prirodzenou metódou, z biologicky hodnotných surovín, bez pridanie chemických konzervačných látok, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Všetko musí byť uvedené na etikete. Bude síce drahší, zato však hodnotnejší a účinnejší.

Pomôcka: Potraste fľašou a podržte ju oproti svetlu. Ak pláva v octe veľa čiastočiek, obsahuje aj veľa vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a jablčný pektín znižujúci hladinu cholesterolu. Čiastočky vznikajú pri lisovaní a neznižujú kvalitu výrobku. Práve naopak ...


Ako na to?

Pred každým jedlom rozmiešajte v pohári studenej vody asi 0,4 cl jablčného octu. Ak by vám nápoj robil zažívacie ťažkosti, znížte dávku octu na pol lyžičky a postupne množstvo zvyšujte, prípadne pridajte med. Ďalšou možnosťou sú tabletky s jablčným octom, ktoré dostanete kúpiť v lekárni. Keďže jablčný ocot môže po čase podráždiť žalúdok, odporúča sa urobiť si v užívaní prestávku. Pri kúre s jablčným octom vynechajte cukor, soľ, alkohol, sladené malinovky, olej len minimálne. Ideálne je piť neperlivú minerálku s nízkym obsahom sodíka. Mali by ste vypiť 2 až 3 litre minerálky, vždy polhodinu pred jedlom a hodinu po jedle. Okrem toho priebežne pite žihľavový čaj a čaj na prečistenie organizmu.




Domáci recept

Ak si chcete jablčný ocot vyrobiť doma, ponúkame vám recept. Jedno kilo jabĺk umyte, nastrúhajte spolu so šupkou a jadrovníkom najlepšie na umelom strúhadle, keďže nesmie prísť do styku s kovom kvôli zachovaniu všetkých výživných látok. Vložte do veľkého vysokého skleneného pohára, zalejte vodou tak, aby siahala asi 5 cm nad postrúhanú zmes. Prikryte viečkom a nechajte týždeň postáť na teplom mieste. Každý deň dvakrát premiešajte drevenou varechou.
Po týždni preceďte, opäť nalejte do sklenenej nádoby, prikryte a nechajte postáť 21 dní na tmavom mieste. Následne opäť preceďte cez čisté plátno, rozlejte do fliaš a uskladňujte v chladničke.


Extra tip od H:

Dodajte sviežosť aj svojej pleti!
Ak zmiešate jablčný ocot so studenou vodou v pomere 1:1 a zmes rozprašovačom nastriekate každý deň na tvár (pozor na oči!), získate napnutú pleť s krásnym ružovým nádychom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára