utorok 4. júna 2013

OMG diéta

Ovocie


Úryvok z knihy o OMG diéte som našla na diva.sk a zaujalo ma to už len preto, že autor - Venice A. Fulton - je človek, ktorý mňa osobne veľmi inšpiruje. Jeho meno je v tomto smere dosť známe. Ak ho náhodou nepoznáte, tak si prečítajte niečo o Fultonovej diéte, ktorá mne osobne pomohla. (klik Celý článok)

Ovocie zvyšuje chuť do jedla

To je nejaké čudné tvrdenie, nie? Najmä ak si spomeniete, že ste v ruke držali nejaké ovocie, a keď ste ho zjedli, chvíľu ste boli spokojní. No celkovo má ovocie najvyššiu hladinu fruktózy a spôsobí, že chuť do jedla vyletí ako raketa!
Ovocie priamo nezvyšuje chuť do jedla, ale zabráni nášmu priateľovi leptínu robiť si svoju prácu. Ak ste zabudli, leptín je klapka na prívode paliva, ktorá nám povie, kedy máme prestať jesť. A ovocie, ktoré obsahuje veľa fruktózy, mu v tom zabráni. Dokonca aj keď jeme jedlá, ktoré za normálnych okolností správne vybudia leptín, fruktóza zabráni, aby nášmu mozgu povedal, že už sme dosť jedli. Je to, akoby fruktóza zapchala rukou ústa leptínu, aby chudák nemohol prehovoriť. Potvora jedna!

Ovocné kalórie radar nezachytí

Väčšina kalórií leptín zobudí. Čím viac kalórií, tým je viac leptínu a tým rýchlejšie nás prejde chuť do jedla. Tak by to malo byť. No ovocie leptín vôbec nezobudí. Ovocie by malo byť zdravé jedlo, nie potvorské! Takže ak si dáte ovocie k jedlu, jeho kalórie sa pripočítajú, ale leptín ich nezaregistruje. Keby tie kalórie nepochádzali z fruktózy, leptín by vedel, že ste už dosť jedli. No pri ovocí to neurobí.
Tento zvláštny prípad nepracovania a pridávania tajných kalórií či bránenie leptínu normálne pracovať, to znamená kontrolovať našu chuť dojedla, je nebezpečná záležitosť. Nieže teraz na mňa pôjdete s tézou, že ovocie je dokonalá maškrta. No toto nie je všetko. Nehovorím, že sa máte úplne vyhýbať ovociu, len buďte opatrní. Čo znamená opatrný? Rozumné je vyberať si také ovocie, ktoré má malý obsah fruktózy. Ovocné šťavy sú horšie ako pevné ovocie, pretože ako nič vypijete viac fruktózy, než by ste jej zjedli, čiže viac kalórií sa prešmykne nepozorovane.
 

Ovocie s nízkym obsahom fruktózy (jedzte toto ovocie)
  • avokádo, čučoriedky, grep, guava, citrón, limetky, ananás, slivky, jahody, paradajky (paradajka je podľa mňa ovocie!)

Ovocie s vysokým obsahom fruktózy (nejedzte ho pričasto)

  • všetko sušené ovocie, aj marhule, datle, figy, mango, papája, broskyne, hrušky, slivky, hrozienka a ríbezle

3 komentáre:

  1. presne o tejto diéte som čítala včera na diva.sk :) myslím, že má v niečom pravdu,ale ja sa ovocia zriecť nedokážem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj :) Ráda spřátelím :) Už jsem si Tě přidala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zní to dobře, a pravdivě... docela mě to udivilo popravdě, ale zase, po ovoci mám občas opravdu větší hlad, takže něco pravdy na tom bude :)

    OdpovedaťOdstrániť